ORADEA – ART NOUVEAU

Oradea face parte din reteaua Art Nouveau, alaturi de alte orase celebre ca: Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Glasgow, Munchen, Paris sau Viena.
Curentul artistic Art Nouveau a aparut in a doua jumatate a secolului XIX si a tinut pana la inceputul Primului Razboi Mondial. S-a manifestat in zona grafica si imaginistica, dar, in special, in arhitectura.

In acea perioada, Oradea se afla intr-o puternica dezvoltare urbana datorata aparitiei unei noi clase sociale: industriasii si liber-profesionistii. Aparitia unei burghezii puternice si bogate, dublate de numarul persoanelor care lucrau in domeniile liberale ca: avocatura, medicina sau invatamantul, au dus la aparitia unor noi nevoi de locatiune.
Aceste persoane aveau o educatie aleasa si erau la curent cu tot ce se intampla in Europa de Vest. Aveau acces la cultura avangardista a epocii, dar posedau ceva cu totul special – o dorinta puternica de a aduce aceste curente si in orasul unde locuiau.

Putem lua in calcul, desigur, si o mica vanitate omeneasca, si anume dorinta de a epata, de a iesi in fata. Dar, ceea ce ne impresioneaza chiar azi, este dorinta lor de a-si exprima personalitatea prin arta.
Oradea, fiind de-a lungul multor sute de ani doar un oras-targ, a fost lipsita de acea nobilime care dadea o anumita faima localitatii. Astfel, ei s-au intrecut in a construi „palate”, hoteluri, cafenele, restaurante, dar si case de locuit sau sedii de institutii publice cu o arhitectura care sa arate ca Oradea facea parte din lumea moderna a Occidentului.

Cu acestea spuse noi va invitam sa descoperiti impreuna cu noi aceste minunatii.

Turul incepe in Parcul 1 Decembrie 1918 in zona Eroul Necunoscut continua cu Palatul Ullmann de pe strada Traian Mosoiu, ne indreptam spre Palatul Fuchsl aflat pe strada M. Viteazu, inaintam pe strada Independentei si trecem prin pasajul Vulturul Negru, ajungem pe strada V. Alecsandri si vedem Magazinul de sticlărie Deutsch K.I, Casei Roth si Palatul Moskovits Adolf şi fii, trecem prin fata Palatului “Vulturul Negru”, traversam raul Crisul Repede si vedem Casele Adorjan I si II de langa Teatrul Regina Maria ajungem la Hotel Parc, intram pe strada Aurel Lazar vedem Casa Sonnenfeld, si Gradina de vara de la Hotel Parc revenim pe strada Republici unde vedem Palatul Stern si Palatul Moskovits Miksa.

Turul se termina aici, durata estimata 2 – 2h30 min distanta parcursa este de 2,5 km timp efectiv de mers 45 min.